Ревю на лаптоп Lenovo Thinkpad T420

Ревю на лаптоп Lenovo Thinkpad T420

Изпитаният дизайн на Thinkpad на практика остава недокоснат отвън. Но отсега нататък новият хардуер на Sandy Bridge изпълнява задачите си вътре в T420. Освен това, компактният офис лаптоп може да се похвали с отлична комуникационна конфигурация за професионалното поле.

Lenovo несъмнено си създаде име в бизнес сферата с преносимите компютри Thinkpad. Серията T иска да предложи най-добрата сигурност, управляемост, услуги и поддръжка. Превъзхожда я по-силната W-серия, пък X-серията има по-голяма мобилност.

Нашето тестово устройство е 14.1 инча от T-серията, наречено T420. По същество, лаптопите T420 се различават само от предишните модели, наречени T410 и T510, чрез хардуерно обновяване на новите Sandy Bridge процесори.

Процесорът на лаптоп Lenovo T420 е Intel Core i5-2620M, който върши чудесно своята работа. Вграденият графичен чип е Intel HD Graphics 3000. Тази конфигурация е с четири гигабайта DDR3 основна памет и бърз SSD твърд диск, имаме и машини с 320GB и 7200 оборота дискове.

Корпус

На пръв поглед, T420 не се различава много от T410. Но това е измамно. От една страна, диагоналът на дисплея леко се е свил от 14.1 инча до 14 инча. Същото се отнася и за височината и ширината на лаптопа, докато дълбочината е доста интересна. Измерванията за сравнение: 30.5x340.5x233mm за T420 и 32x336x239 за T410.

Никакви модификации не могат да бъдат намерени в избора на цвят или материал. Почти напълно черният корпус е направен от пластмаса. Матовите и леко грапавите повърхности обаче не се чувстват неприятно.

Компонентите на дисплея се представят добре на нашите изпитания за деформация. Той почти не се огъва при опит за отваряне от краищата му.

Металните панти придържат здраво капака на дисплея и няма опасност от промяна на ъгъла след настройване.

Мрежа

Да започнем с обиколка около самото устройство. Забелязваме, че позиционирането в полза на потребителите с дясна ръка е малко. В зависимост от използването на отделни портове, може да се съберат няколко кабела отляво, което може значително да попречи на работната зона в лявата част на лаптопа. Два от петте USB 2.0 порта, портът на дисплея(DP), VGA и RJ45 се намират в центъра на лявата страна.

В противовес Lenovo са се погрижили да поставят потенциално постоянно заети портове, като другите два USB 2.0 порта и eSATA / USB комбинирания порт, в дясната задна част на интерфейса. Освен това, отдясно е поставено 3.5мм комбо аудио гнездо, оптичното устройство в слот Ultra Bay, четец за карти 4in1, който поддържа SD, MM, SDHC, SDXC и ExpressCard34 порт.

Задната част се допълва от захранван USB 2.0 порт и RJ11 модем. Захранващият адаптер също е свързан отзад на кутията.

Интерфейсът eSATA предлага по-висока скорост на пренос на данни от USB 2.0.

В сравнение със своя предшественик, T410, почти нищо съществено не е променено, само захранван USB интерфейс е добавен. Освен това, оформлението на интерфейса е преработено, но не е подобрено.

Комуникация

Подобно на T410, нашите T420 тестови проби оценяват с широка комуникационна конфигурация. Всичко, което е полезно и налично, е инсталирано. Bluetooth модул версия 3.0. Тя позволява обмен на данни с малки, преносими устройства, като PDA или мобилни телефони. В нашия Thinkpad е инсталиран и мобилен широколентов модул (F5521gw Mobile Broadband). Съответният SIM слот се намира в отделението за батерията. По отношение на WLAN са дадени различни опции. Модулът Intel Centrino Ultimate-N 6300 AGN (agn) е в тестовото устройство. Лаптопът може да бъде свързан към Ethernet мрежи чрез Intel 82579 LM Gigabyte Network Connection.

Сигурност

В допълнение към задължителния Kensington Lock, T420 има и четец на пръстови отпечатъци. Водоустойчива клавиатура спестява загуба на данни в случай на злополуки с течности.

Устройства за въвеждане

Клавиатура

Нито дизайна, нито оформлението са променени в сравнение с T410. Освен разменените бутони Ctrl и FN имаме и стандартно оформление с ясно подредени ключови групировки. Синият ключ ThinkVantage отново е най-забележителният допълнителен ключ. Той отваря добре подредените инструменти на ThinkVantage, респективно процесът на възстановяване може да бъде стартиран по време на зареждане. Вляво от него са бутон за изключване на високоговорителите и микрофона и два бутона за регулиране на силата на звука. Осветлението на клавиатурата е интегрирано в горната част на дисплея, както е в T410. Може да се включва / изключва с клавишите FN + PGUP. Светлината може да ви помогне да намерите входящите устройства и да пишете в пълна тъмнина.

Плодотворните машинописци ще открият, че клавиатурата на Thinkpad е много приятна, благодарение на механичните си качества, добре дозирания спад на клавишите и ясната точка на натиск. Освен това, вдлъбнатите бутони добавят комфорт при писане.

Тъчпад и Trackpoint

Приликите с T410 са също толкова впечатляващи и тук. Тъчпадът и точката за проследяване могат да бъдат независимо изключени и активирани чрез F8 + FN. Тъчпадът се оказва приятно грапава повърхност с добри черти на плъзгане. Контролът на курсора на мишката отново е точно възможно без проблеми и функциите на мултитъч реагират както се очаква. Освен това е възможно превъртане през полета в края на тъчпада. Границите на тъчпада едва могат да бъдат разграничени.
Корелационните бутони са със скосен ръб. Те са гладки, реагират добре по цялата си ширина и не се натискат твърде силно.

Алтернативно, има и червена точка за проследяване. Тя позволява точната навигация на курсора на мишката. Корелационните бутони са доста тихи.

Дисплей

Вместо формата 16:10, както при T410, сега се използва съотношение 16:9. Диагоналът на дисплея е леко намален от 14,1 инча до 14 инча. В замяна резолюцията е увеличена от 1440x900 пиксела до 1600x900 пиксела при модела с висока резолюция и 1377х768 при този с ниската. Така сега има толкова много пиксели в общата височина, както в предишния модел.

Тъй като не се очаква различно от бизнес устройство, повърхността на дисплея е покрита с анти-рефлексно пикритие . Така устройството не само отговаря на изискванията на дисплея, но и е по-подходящо за работа на открито.

T420 като цяло се е подобрил в сравнение с T410 по отношение на оценките. Тя е по-ярка и осветена по-равномерно. Само черната стойност е малко по-ниска, отколкото в предишния модел. Въпреки това, по-добрата яркост води до малко по-висок контраст.

Последната точка, която разглеждаме за оценка на екрана, е нейната стабилност на ъгъла на гледане. Оказва се, че е хоризонтално удовлетворено и изображението може да бъде разпознато дори в много тесни ъгли без шум.

Производителност

Core i5 или i7 от второ поколение. Той може да обработва до четири нишки едновременно благодарение на Hyper Threading. Технологията Turbo Boost позволява единични ядра да се разгарят динамично от 2.7 GHz до 3.4 GHz, в зависимост от капацитета на натоварване и охлаждане. В сравнение с процесорите Arrandale, турбо функцията е подобрена наред с други неща.
Intel HD Graphics 3000 чипът, поддържащ DirectX 10, включен директно в процесора, е достъпен за видео изход. Така графичната производителност е почти равна на Nvidia Geforce 310M входна карта.

Нашата T420 разполага с четири гигабайта DDR3 RAM за основната памет. Те са разположени на един, недостъпен за потребителя чип. Само втора, все още незаета банка е достъпна чрез капака за поддръжка. Ъпгрейд може лесно да бъде осъществен от клиента. Контролерът на паметта на процесора може да адресира максимум до 8 гигабайта DDR3-1066 / 1333 RAM.

Скоростта на изпълнение е в съответствие с очакванията за тази хардуерна конфигурация. Нашият тест-кандидат постигна общ резултат от 7845 точки, което се дължи най-вече на високия си резултат от комуникацията в теста PCMark Vantage за оценка на цялостното представяне. По този начин, той е дори равен на по-силните игрални машини, като Asus G73SW (GeForce GTX 460M, Intel Core i7 2630QM), по отношение на производителността на приложенията.

Системни шумове

T420 винаги остава доста тих, независимо от товара. Шумът в системата е постоянен 32.2 dB (A) при ниско натоварване. Твърдият диск е леко по-силен с 32,5 dB (A) по време на достъпа.

Тестовият лаптоп достига максимално ниво на шум от 35.2 dB (A) по време на нашия стрес-тест (GPU и CPU при пълно натоварване). Работният шум винаги остава на приемливо ниво. Оценките за консумация на енергия (28W max) обаче показват, че процесорът не използва максимално възможния си капацитет дори по време на стрес теста. Наблюдението на тактовата честота на процесора с инструмента CPUZ регистрира стандартната тактова честота от 2.7 GHz за CPU в стрес теста. Това означава, че няма овърклок на всичките четири ядра и инсталирания GPU по време на натоварването. Процесорът работи с 3,19 GHz, когато е активиран само Prime95. Когато се добави Furmark, системата спира до 2.7 GHz.

Можем също така да запишем максимум 3,19 GHz в Cinebench R10 Single Core рендеринг. Броячът на тактовата честота остава на същото ниво в мултиосновната визуализация.

Температура

Изпитаният T420 остава приятно охладен навсякъде при ниско натоварване. Това продължава да важи за цялата горна повърхност дори при по-голямо натоварване, например два часа при стрес теста. В някои места на дъното се измерват само температури над телесната температура, а в зоните на вентилационните отвори - максимум 39,7 градуса по Целзий.

Високоговорители

Качеството на високоговорителите не трябва да се оценява като високо в офис лаптоп. Всъщност двата стерео високоговорителя, от лявата и дясната страна на клавиатурата, са основно подходящи за глас. Удоволствието от музиката не се появява, благодарение на тенекиен, слаб и нискочестотен звук. Висококачествените слушалки, свързани към 3,5 мм аудио комбинирано гнездо, могат да отстранят това. Сигналът се предава ясно, без изкривяване и без статично в теста (само аудио тест, без измерване).

Присъда

Lenovo Thinkpad T420
Освен очакваното повишаване на производителността, дължащо се на новото поколение процесори, много от изпробваните неща бяха запазени. В свързаността могат да се намерят леки модификации и подобрения. Инсталиран eSATA / USB порт.

Комуникационната конфигурация на тестовия лаптоп е изчерпателна. Използват се всички налични опции: широколентов модул, Bluetooth версия 3.0, WLAN със стандартна поддръжка и gigabit Ethernet.

Ние харесваме 14-инчовия екран, който е малко по-малък от T410 (диагонал на дисплея). Разположението на работния плот е запазено, респективно дори леко подобрено в ширина. Нищо не стои на пътя на мобилната употреба с матовата повърхност на дисплея и добрата яркост.

Лаптоп Леново T420 е основно предназначен за бизнес клиенти, които търсят солиден офис лаптоп с добра производителност на приложенията и въпреки това с добри мобилни качества. Леко увеличение на производителността на 3D приложенията може да се очаква в конфигурациите с специална Nvidia NVS 4200M графична карта, която също поддържа DirectX 11.