Преглед на лаптоп Lenovo Thinkpad T410

Преглед на лаптоп Lenovo Thinkpad T410

ThinkPad T410 е наследника на така популярния и превърнал се в емблематичен модел T400, разгледан в предишното ни ревю. Популярната ThinkPad T серия на Lenovo застава между по-евтината R-серия и най-високата W-серия, където са работните мобилни станции на марката.

Моделът Леново Т400 носи нова линия от специализирани и интегрирани графични карти, процесора от серията Intel Core i5 и напълно преработено шаси. Направихме задълбочен поглед към лаптоп T410, за да видите колко добре се сблъсква с всички предишни T-серии ThinkPads. Дали тя отговаря на нашите очаквания? Прочетете, за да разберете.

Ето и спецификациите:

 • Екран: 14,1-инчов WXGA + (1440 x 900) LED подсветка (матово покритие)
 • Процесор: Intel Core i5-540M (2.53GHz, 3MB кеш)
 • Памет: 4 GB DDR3 RAM (2 GB + 2 GB)
 • Съхранение: 320GB Seagate 7400.4 HDD (7200 об / мин)
 • Оптично устройство: DVD +/- RW
 • Безжичен: Intel 6200 802.11AGN, Bluetooth, Gobi 2000 WWAN
 • Графика: Intel HD
 • Мощност: 94 Wh 9-клетъчен, 90 W 20 V AC адаптер
 • Размери: 13.13 x 9.41 x 1.09-1.26?
 • Цена на дребно: 1,940 долара - Цена в България, като нов 3023 лв.

Изработка и дизайн

С невъоръженото око се забелязва, че промените по цялостния дизайн на ThinkPad T410, в сравнение с по-старите модели лаптопи ThinkPad, не е голям. Той все още носи черен гумиран капак на екрана с логото на ThinkPad, все още предлага бляскавото матово-черно шаси на облегалката за длани и все още използва здравите и силно видими панти от неръждаема стомана. Това са областите, в които сходствата между T410 и предходните се изчерпват.

формлението на портовете значително се е променило, за да позволи увеличаване на наличните портове и дори няколко нови типа връзки. Веднъж отворен, феновете на ThinkPad ще забележат, че Lenovo най-накрая е центрирала екрана, така че няма да има по-дебела рамка от едната страна и тънка рамка от другата страна. Друга промяна е преходът от двукомпонентен палмрест, към такъв изграден от от един цял детайл, който е по-здрав. Долната част също е променена - с капаче за достъп да паметите и безжичната мрежова карта.

Качеството на изработка е чувствителна тема за всеки, който е запознат с марката ThinkPad и как тя се е променила през годините. Всяка промяна в свещенния за ThinkPad външен вид се счита за отрицателна, дори и това да е за добро. Хубавата новина е, че като цяло преработеното шаси в T410 все още е толкова силно и здраво, както е било и до сега.

Достъпът до вътрешните компоненти се е подобрил спрямо предишните модели, като T410 вече няма нужда от демонтиране на палмреста, за да се подмени паметта. С последната преработка, Lenovo премести RAM в центъра на ноутбука. Един слот е достъпен през долната част на шасито, като панелът за достъп е лесен, а другият е под клавиатурата. Клавиатурата лесно излиза, след като свалите два винта и го извадите от позиция. За обикновения потребител това прави ъпгрейдите много лесни. Както винаги твърдият диск има свой собствен панел за достъп, който се отстранява с един винт.

Мрежа

Lenovo запази всички важни за бизнес клас лаптоп, необходими портове. На дъното има докинг порт. Има 4 различни докинг станции.

Четирите USB 2.0 порта, три от които са почти в центъра на лявата страна и един от дясно, са директно на лаптопа. Външните монитори или проектори могат да бъдат свързани аналогично чрез VGA. Освен това, Lenovo има и порт за цифров дисплей Display Port, с който са възможни и високи резолюции с добро качество на външните монитори. Функционалността може да бъде разширена чрез ExpressCard / 34 модули. Съответният слот е в дясната предна част. На предната дясна част се намират и eSATA връзка и комбо аудио гнездо.
Освен вече споменатите USB портове, от дясната страна има и Ultrabay слот, който е стандартно оборудван с DVD записващо устройство (алтернативно оборудване е възможно), FireWire връзка и Kensington Security слот. Има и RJ-11 модем интерфейс на гърба. На предната част е разположено 5-в-1 четец на карти, който обикновено поддържа следните формати: MS, MS Pro, SD, SM, MMC.

Основният контрол на WiFi модулите е разположен отдясно. Има малко ключе за включване и изключване на безжичната връзка.

На практика, Lenovo използва всички полезни и достъпни комуникационни функции в Thinkpad T410. Можете да обменяте данни безжично с малки външни мобилни устройства, например мобилен телефон или PDA, чрез Bluetooth 2.1. GOBI 2000 от Qualcomm е наличен като широколентов модем. SIM карта също е възможна за поставяне. Бързи връзки чрез WiFi hotspots с вградения Intel Centrino Ultimate-N 6300 AGN (agn) са дори възможни с n-стандартна поддръжка, ако е необходимо. Други конфигурации зависят от модела.

За кабелна употреба, има една 82577LM гигабитова мрежова връзка (10MBit) за Ethernet връзки, от една страна, както и RJ-11 модемна връзка, която може да направи интернет връзка чрез телефонен кабел възможно в райони с рядка инфраструктура от друга. Така че, основно интернет телефонията и електронната поща с бизнес партньорите не трябва да са проблем. Дори и видео телефония чрез интернет е възможна без допълнителни усилия поради вградената 2.0 MP уеб камера.

Lenovo направи няколко модификации в Windows 7 и се опита да оптимизира Windows 7 с това. Технологията Lenovo Enhanced Experience трябва да направи възможно по-бързо зареждане и изключване. Това изявление е направено от производителя и не е проверено.

Защитните функции на Thinkpad T410 включват слот за защита Kensington, клавиатура, защитена от пръски вода, и четец на пръстови отпечатъци, който трябва да бъде конфигуриран с инструмента ThinkVantage преди употреба. Вграденият твърд диск също поддържа хардуерно криптиране. Възможно е и четец на SmartCard.

Устройства за въвеждане

Клавиатура

Клавиатурата, защитена от вода, не изглежда много по-различна от тази на T400 от пръв поглед. Тестваната и изпробвана от IBM клавиатура отново е била използвана. Освен че клавишът Crtl и FN е в обратен ред, оформлението съответства на обичайния стандарт, клавишите са ясно групирани. Разликата спрямо T400 се открива само в дизайна на горните два реда: клавишът ESC е по-дълъг и клавишите F трябва да бъдат преместени малко надясно, в замяна. DEL ключа е разтеглен точно като клавиша ESC. Така че има надежда, че няма да ударите INS вместо DEL, както бързо и неволно да промените режима на вмъкване в текстообработката.

Барът над клавишните комбинации също е преработен. Сега има отделен бутон за управление на микрофона. Освен това можете да изключите звука, да регулирате силата на звука (сега с превключвател) и да адресирате инструментите на ThinkVantage. Светлината на клавиатурата отново се намира в горния панел на дисплея и може да се управлява с FN + PAGE-UP.

Както обикновено, няма какво да се оплаква от механичните черти на клавиатурата. Вдлъбнатите ключови повърхности допринасят за комфорта при писане.

Тъчпад

Тъчпадът и тракпоинта могат да бъдат активирани или деактивирани независимо с FN-F8.

Повърхността на тъчпада също е подложена на фейслифт. Повърхността сега е леко закръглена и се чувства малко зърнеста. Плъзгащите се черти са добре. Бутоните на тъчпада се намират на скосения ръб. Те са гладки, реагират добре на цялата си ширина и не правят шумно натискане.

Алтернативно може да се използва червената точка за проследяване. Тя позволява много прецизно управление на курсора на мишката.

Дисплей

В нашия Lenovo T410 се използва WXGA + TFT с матов размер 14,1 инча с LED подсветка. Това води до резолюция от 1440x900 във формат 16:10. Въпреки че е и широкоекранен формат, височината не е толкова ограничена, както при новите 16: 9 формати. Lenovo очевидно счита, че вертикално ориентираните приложения се използват по-често при използване в офиса. Дори ако 16:10 все още не може да се конкурира с почти вече използвания формат 4: 3 в това отношение.

 • Разпределение на яркостта
 • Максимум: 202 cd / m² Средно: 183,4 cd / m²
 • Разпределение на яркостта: 79%
 • Контраст: 136: 1 (черен: 1.37 cd / m²)

Производителност

По отношение на компонентите, отговорни за производителността, Lenovo има няколко алтернативи за T410. Затова трябва внимателно да разгледате кои компоненти са наистина вградени. Във всеки случай, лаптопът използва един от новите Core i процесори, които са произведени под кодовото име "Arrandale". Опциите варират от Intel Core i5-520M (2.40GHz, 3 MB L3, 1066MHz FSB), Intel Core i5-540M (2.53GHz, 3MB L3, 1066MHz FSB) до Intel Core i7-620M CPU (2.66GHz, 4MB L3, 1066MHz FSB). Освен това се предлагат някои модели само с интегриран GMA HD графичен чип и други с специална NVIDIA NVS 3100M графична карта. Основните конфигурации на паметта от два до четири гигабайта.

Високоговорители

Високоговорителите се намират от пръв поглед. Те са поставени от лявата и дясната страна на клавиатурата. Звукът е впечатляващ за офис преносим компютър, но не е сравним с външните звукови системи. Максималният обем е достатъчен за средно големи помещения; звукът няма бас, както се очаква от устройства без субуфер. За щастие, звукът остава чист и ненарушен при максимална сила на звука.

Минималната консумация на енергия остава с 12,7 вата в ниско поле и до 67,5 вата при максимално натоварване.
Като цяло, можете да разглеждате гамата на Lenovo T410 като по-ефективно продължение на моделите T400. Неговият външен вид не се е променил много, с изключение на няколко малки изменения. За щастие, поддръжката е подобрена.

Като цяло, Lenovo T410 може да бъде много привлекателен бизнес спътник. Матов дисплей и добре обмислени комуникационни функции са неща, които няма да искате да правите в движение. Освен това бързо се прибирате отново в собствения си офис с докинг станцията. С цифровия интерфейс на изображението в кутията можете да работите с висококачествени монитори с висока резолюция. По-дълъг живот на батерията за мобилна употреба би бил желателен.